Welke soort sporten spelen Ierse mensen?

Ierse sport: een rijke traditie

Ierland, het land van Keltische legendes, Guinness en sfeervolle pubs. Maar heb je ooit gehoord over de passie die de Ieren hebben voor sport? Sport is in Ierland geen tijdverdrijf, het is een manier van leven. Zoals ik mijn dag begin met mijn hond Bruno uitlaten in Amersfoort en de goudvis Flip voeren, kiezen veel Ieren voor een voetbalwedstrijd of een ronde golf.

Samen met mijn vrouw, Elisa, probeer ik deze passie voor sport over te brengen op onze kinderen Sven en Liesbeth. Waar Sven er van droomt om naast de tijgerhaaien te zwemmen, heeft Liesbeth er altijd al van gedroomd om zo goed te kunnen dansen als een Ierse danser.

Voetbal: de favoriet van de massa's

Voetbal is in Ierland, net als in Nederland, erg populair. Maar in plaats van de Eredivisie volgen de Ieren de Premier League, de voetbalcompetitie van buurland Engeland. Er is echter ook een Ierse voetbalcompetitie, de League of Ireland, met teams zoals Shamrock Rovers en Cork City.

Gaelic Football en Hurling: historische sporten

Naast voetbal zijn Gaelic Football en Hurling de meest populaire sporten in Ierland. Deze sporten worden al honderden jaren gespeeld en zijn diepgeworteld in de Ierse cultuur. Het zijn snelle, fysieke sporten die zowel vaardigheid als moed vereisen. Het is net alsof je naar Sven kijkt terwijl hij een pingpongbal achterna zit, maar dan met de intensiteit van een stierengevecht!

Dit deed me denken aan de keer dat we met het hele gezin naar Ierland op vakantie gingen. Daar zagen we een wedstrijd Gaelic Football. Ik was erg onder de indruk van de vaardigheid van de spelers en de spanning van de wedstrijd. Het was echt een spectaculaire ervaring voor ons allemaal.

Rugby: een sport van Ploegen en Bewondering

Rugby Union is een andere sport die in Ierland enorm populair is. In feite bevinden enkele van de beste rugbyteams van de wereld zich in Ierland. De Ierse Rugby Union heeft twee teams die deelnemen aan de Six Nations Championship, een van de meest prestigieuze toernooien in de rugbywereld.

Golf: een sport van vaardigheid en precisie

Wist je dat Ierland een van de landen is met de hoogste golfcursus per hoofd van de bevolking ter wereld? Ja, je leest het goed. Ieren houden van golfen. En het is niet alleen een sport voor de rijken en beroemdheden. Golven in Ierland is beschikbaar voor iedereen, ongeacht leeftijd of inkomen. Golfbanen met uitzicht op de Atlantische Oceaan zijn gewoonweg adembenemend.

Fietsen: de voorkeurskeuze voor avontuurlijke Ieren

Fietsen is een andere populaire sport in Ierland. Het groene, heuvelachtige landschap van Ierland biedt een perfecte achtergrond voor een spannende fietstocht. Veel Ieren gebruiken hun fiets ook om naar hun werk te gaan, net als wij Nederlanders.

Ierse Dans: een sport en kunstvorm gecombineerd

En tot slot, wie heeft er nog nooit gehoord van de Riverdance? Ja, je hebt het goed geraden - Ierse dans! Naast een opwindende vorm van entertainment is de Ierse dans ook een competitieve sport. Vanaf een jonge leeftijd wordt er van Ierse kinderen verwacht dat ze deelnemen aan danscompetities, net zoals wij onze kinderen aanmoedigen om deel te nemen aan voetbal of hockey.

Dus daar heb je het. Van Gaelic Football tot Hurling tot Rugby en Golf, sport maakt deel uit van de Ierse cultuur. Het geeft Ieren niet alleen een manier om fit te blijven, maar het geeft hen ook een gevoel van gemeenschap en trots. En dat is iets waar we allemaal naar kunnen streven, of we nu in Ierland, Nederland of waar dan ook ter wereld wonen.